Allt om rör och tobak
Röret och tobaken
Vissa rörrökare har bara ett rör och röker alltid samma typ av tobak. Dessa rörrökare lurar sig själva för många spännande upplevelser som rörrök kan ge. Å ena sidan är det en stor skillnad mellan hur en viss tobak smakar i olika rör, och å andra sidan är rörtobak förmodligen en av njutningen som erbjuder de största smakvariationerna. Så varför fuska dig själv för nya upplevelser i vardagen?
Röret
Rör är många saker. Försök bara titta inuti på en välstöd tobaksbutik. Här hittar du förmodligen ett brett urval, allt från det ödmjuka majsröret till en tjuv, till exklusiva handgjorda rör för flera tusen dollar. Och ett stort urval mellan dessa två ytterligheter. De flesta är förmodligen tillverkade av den typ av trä som används över hela världen för rörtillverkning, nämligen Bruyere. Bruyere är termen för rotskinnen i en Heather Bush - Erica Arborea - som växer hela vägen runt Medelhavet. Det har använts i århundraden för att göra rör på grund av dess motståndskraft mot värme och dess (ibland) vackra år -rund. Men även om rören i princip är gjorda av samma material, erbjuder de stora variationer. T.ex. Det kan mycket väl vara en skillnad i hur två identiska rör smakar med samma tobak, även om rören är av samma modell och kommer från samma fabrik. Det ligger i det faktum att trä är ett naturligt material, så det kan vara en stor skillnad i trädets hårdhet, innehållet i smaker etc. beroende på var det har vuxit, under vilka förhållanden och hur länge busken har fått tillåtelse att växa innan det var tvungen att låta livet förvandlas till ett antal rör. Bearbetningen för det färdiga röret har också viss betydelse för smaken. Träet kan behandlas på olika sätt (kokning, torkning, oljebehandling etc.), men den mekaniska bearbetningen har också en inverkan. Storleken på tobakskammaren, träets tjocklek, diametern och designen på rökkanalen, spetsens utformning etc. är alla saker som påverkar rörets smak. Här kan en skicklig rörtillverkare verkligen göra rörets funktion perfekt till det extrema. Så det är inte bara det utseende du betalar extra för när rören är handgjorda, i motsats till maskin. Rör är också tillverkade av andra material än Bruyers. Majsrör har antagligen blivit bekanta med de flesta. Det är traditionellt ett billigt rör som inte är avsett att hålla länge. Men det har en del charm och lägger till tobak en rundare och mer söt smak som många uppskattar. Merskum är ett annat populärt material för rörtillverkning. Det är de som oftast helt vita rör med färgade munstycken. Det bättre av den typen levereras också i ett speciellt anpassat fall där de kan lagras på ett säkert sätt. Det är en mycket bra idé, eftersom skummet är ett bräckligt material som lätt repas, smutsigt eller till och med kan fläckar vid lite hårdhänder. Å andra sidan får du en mycket speciell rökupplevelse på ett sådant rör. Det ger till stor del ingen eksmak, så här får du den helt rena tobaksmaken. Dessutom, om det röks regelbundet och under lång tid tar röret färg från tobaken, så att det med tiden ändrar färg från vit till brun/svart. Det har en mycket speciell charm att se hans skumrör långsamt förändra utseendet under åren.
Tobak
Tobak är bara några torkade löv i fint inslagning, skulle många säga. Det är till viss del också rätt, men precis som med druvor finns det många olika arter av tobaksanläggningen, och de kan behandlas på många olika sätt innan de blir slutprodukten. Smakvariationen är ännu större i tobaksvärlden än i vinet. Detta är till viss del till viss del det faktum att tobak gillar att lägga till olika smaker för att skapa ett mycket specifikt resultat. När allt kommer omkring är det bara tillåtet i mindre utsträckning med vin, att avsluta nu. Detta innebär i slutändan att variationen i tobakskommittén är enorm. Det är här det blir riktigt spännande. Kunskap om whisky hävdar att en whisky finns för alla smaker. Detta uttalande gäller särskilt rörtobak. Rörtobak sträcker sig över ett mycket brett smakspektrum. Det finns helt (nästan) rena tobak, som endast är gjorda av ett fåtal tobakstyper, inom samma smakområde och knappast smaksatt med utländska smaker. Å andra sidan kan de värmas eller pressas i större eller mindre utsträckning för att producera olika smakelement. Denna grupp tobak blandas vanligtvis av antingen Virginia eller Burleyto Tobacco. Denna grupp tobak har alla en rymdduft som de flesta kan acceptera eller till och med verkligen uppskatta. Sedan finns det gruppen som du kallar blandningen. De är traditionellt också gjorda av ren tobak, men här har du blandat tobak från olika smaker tillsammans, så att du med "rena varorna" har kryddig blandningen. Den traditionella krydda tobaken är Latakia, Orient och Perique, samt några fler. Blandningar producerar ofta en rök som många rynkor på näsan. Förmodligen mest för att det är okänt. T.ex. Duften av en Latakia -blandning kan påminner om lukten av tjära rep. Den sista gruppen tobak jag vill nämna är de vi kallar aromatiska. Gemensamma för dessa är att de i större eller mindre utsträckning läggs till olika utländska smaker. Ofta har dessa emellertid ett extremt naturligt ursprung, t.ex. Vanilj, kakao, lakrits, fruktextrakt, etc. Detta tillägg innebär att både smaken och röken i rummet tydligt kännetecknas av dessa tyger. De kommer vanligtvis att smaka och lukta ganska söta, medan tobaksmaken och doften i sig är helt eller delvis borta. Vissa uppskattar detta, medan andra i extrema fall är direkt äcklade. Dessa tobak är särskilt populära i Tyskland och USA, mindre i Danmark.
Tobak i röret
Som du kan förstå från ovanstående finns det många möjligheter för olika smaker. Många olika rör och tobak att välja mellan, och många alternativ för att röka olika tobak i olika rör. Det kan verka obegripligt. Därför är en bra tobaksbutik, med kompetent service, mycket värt för rörrökaren. Tobakshandlaren kommer att kunna leda dig i rätt riktning. Till exempel har du det. Försökte en viss tobak, men letar efter något som är lite sötare eller lite mer full av smak, kommer han att veta vad han ska prova. Det finns emellertid några tumregler att observera när det gäller att välja en rörmodell för en viss tobakstyp. T.ex. Smakar en ren tobak, t.ex. är virginalake, vanligtvis bäst i ett rör med starka väggar och en inte för bred tobakskammare. En latakiamixtur lockas ofta till de flesta smaker i ett rör med låg och bred kammare, helst med något tunna väggar, medan den aromatiska tobaken vanligtvis fungerar bäst i rör med bred och hög kammare och med stor tjocklek. Dessa riktlinjer är emellertid endast indikativa. Jag försöker vanligtvis ett nytt rör med olika tobakstyper till en början för att hitta den optimala kombinationen. Ibland slutar det med en helt annan kombination än jag hade föreställt mig när röret köptes.
Rörrökning för nybörjare
En annan aspekt av rörrökning är förmodligen det som avskräcker mest, nämligen att det är lite besvärligt. Röret måste hållas ordentligt för att göra sitt bästa. Och att hålla är att rengöra. Surrör är sämre än inga rör! Detta betyder Att du måste ha fler rör att byta med. De måste få vila mellan stoppen. Därefter kräver det Rörstädare. Spetsen och rökkanalen ska hållas så ren som möjligt. Detta innebär att efter varje stopp töms tobakskammaren helt av ask- och tobaksrester. När röret har blivit kallt bör spetsen och rökkanalen rengöras noggrant med en eller flera rörrengöringsmedel. Lite alkohol eller speciell rengöringsvätska kan vara en hjälp, särskilt om du röker en tobak som smörjar mycket i röret. Så småningom måste koksslaget i tobakskammaren hållas nere. Detta bör dock endast göras med intervaller. Beroende på vilken tobak du röker är det förmodligen efter 10-50 stopptobak. En gammal regel säger att när koksslaget har nått en tjocklek på 1-2 mm är det dags att skära ut den. Rörskärare Finns i många olika mönster och till många olika priser, men de behöver inte kosta en förmögenhet att fungera bra.
Med dessa enkla råd finns det grunden för många goda tider i rörets sällskap och mängden olika upplevelser du bestämmer själv.
Bra rök!
Återges med tillstånd från IB Fagerlund, Nordic Tobacco College - som också har en formidabel webbplats för rörrökare här http://www.n-t.dk/
Vi har bara gjort några redigeringar för att underlätta läsningen!