Hur stoppar man ett rör?
Det välstoppade röret är ett nöje - det dåligt stoppade röret, inte så mycket.
Den första faktorn är tobaken! Det får inte vara för torrt och inte för fuktigt. Det kan vara svårt att bedöma, men här måste du samla din egen erfarenhet. Det kan vara skillnad på konserverad tobak och tobak i påsar och även hur länge tobaken har legat i butiken och under vilka förhållanden.
Om tobaken känns torr, överför den till en burk och lägg en bit potatis ner i formen, men var försiktig så att potatisen inte ruttnar eller blir möglig. Ta ut den när tobaken känns rätt.
Om tobaken känns blöt kan du ge den lite luft under en period så att fukten avdunstar.
Vissa tobakar behöver bara bearbetas lite innan de är redo att stoppas, speciellt de längre tobakarna behöver nollställas en gång så att de är redo att arbeta med.
När prinsen var ung fick han följande råd om rörstopp som han inte är rädd för att ge vidare:
Stoppa pipan 3 gånger med samma mängd tobak:
- Första gången du trycker med en barnhand
- Andra gången du trycker med en kvinnas hand
- Tredje gången du trycker med en mans hand
Stoppar man för löst är röret svårt att hålla eld i och det är som att suga genom ett sugrör.
Stoppar man det för hårt är det svårt att suga och man känner ett tydligt motstånd.
När du stoppar det rätt, är du i himlen :-)
Skriv en kommentar